Reacties op de vernieuwde ACT-opleiding van SeeTrue

Reacties en reflecties

Ervaringen ACT training seetrue

Reacties op de vernieuwde ACT-opleiding van SeeTrue

Reacties op Online Zoom ACT opleiding 22 januari - 5 maart 2021

Ik heb genoten van onze fijne docent en hoe zij de eigengemaakte stof op een authentieke, warme en inspirerende manier overbracht!
- Iris

Een fijne, goed georganiseerde online opleiding die direct in de praktijk toe te passen is. Elke Smeets en Anneloes Geerlings zijn zeer deskundige en toegankelijke opleiders, waar ik veel van geleerd heb.
- Silvia Alblas

Ik heb ontzettend genoten van de ACT opleiding en kijk er enorm naar uit om alle stof te gaan gebruiken in de dagelijkse praktijk. SeeTrue heeft een fijne basis hiervoor geboden. 
- Annemarie Vaarkamp

Reacties op Online Zoom ACT opleiding 8 december - 2020 - 19 januari 2021

De ACT online opleiding was mijn eerste online opleiding. Deze overtrof mijn verwachting qua kwaliteit en intensiteit.

-Wim CatshoekWat een mooie, leerzame en inspirerende opleiding. Met een goede balans tussen theorie en oefenen. Ik voel me goed toegerust om meer met/volgens ACT te gaan werken.

-MarianneJongleren met je geest, als een echte Houdini je loshaken en kiezen naar je waarden. Ik vond het een mooie ACT!

- Ina Fischer

Reacties op de ACT basisopleiding 16 november t/m/ 21 december 2020

Ik had nooit gedacht dat een online opleiding ook zo diepgaand en impactvol kan zijn. Ik ben besmet met het ACT virus. En daar ben ik dankbaar voor.

Reacties op de ACT basisopleiding 3 november t/m/ 8 december 2020

Absolute aanrader! Vooraf wist ik niet goed wat ik van de online opleiding moest verwachten, maar de hele opleiding zit ontzettend goed in elkaar. Er is een goede balans in de verschillende werkvormen en Lidewij is een geweldige opleider! 
Loes

De opleiding heb ik als zeer verhelderend ervaren. De keuze voor het boek van Russ Harris vind ik interessant en een goede keuze. Hierin wordt het keuzepunt behandeld wat zeker van toegevoegde waarde is! De opleiders die ons begeleid hebben beschikten beiden ook over gedegen kennis en wisten informatie goed over te brengen. Bedankt! Ronald

Een mooie combinatie van theorie en oefenen. Er was veel openheid en veiligheid in de groep. Ik heb ontzettend veel geleerd. Een aanrader. Nienke

Wat een fijne opleiding! Zowel om met jezelf de diepte in te duiken als de tools te ontvangen om hier anderen in te begeleiden. Het feit dat het online was deed niet af aan de kwaliteit en heb ik als erg prettig ervaren.

Fijn om in kleine groepjes te kunnen werken, ook online ontstond er vertrouwen en vond ik het fijn om met elkaar te kunnen oefenen. Patricia

Reacties op de ACT basisopleiding 30 oktober 2020 t/m/ 26 maart 2021 Incomany Doetinchem

Prettige en inhoudelijk goede opleiding die laat zien hoe praktisch en toepasbaar ACT is. Raymond

Reacties op de ACT basisopleiding 16 oktober t/m 3 december 2020 Maastricht

ACT is doen. Doen is durven experimenteren. Een mooie manier van leren met de groep, met de docenten en met je cliënten.Ik heb er veel van geleerd. Een mooi begin van een leerrijke weg.  Bert

Wat heb ik veel geleerd en mogen ervaren in deze ACT basisopleiding....als mens èn als hulpverlener. Zó waardevol. Ik heb veel zin om ACT verder toe te passen, te ervaren en te leren en in de toekomst de ACT4Kids te gaan doen. Dank aan mijn bijzondere groep en aan mijn opleiders Elke Smeets en Sien Verbeeck. Jullie zijn echt toppers!
Rianne

Een hele mooie cursus om te beginnen met ACT, gegeven door hele fijne en deskundige mensen, echt een verrijking voor de hulpverlenerspraktijk! Jo Leunissen

Bedankt voor de mooie inzichten door gedreven docenten en de mogelijkheid om veel met elkaar te oefenen.

Reacties op de Online ACT Basisopleiding 15 oktober t/m 3 december 2020 Nijmegen

Een hele fijne en inzichtelijke opleiding waardoor ik geïnspireerd ben geraakt en waarmee ik direct aan de slag kan! Suzanne van der Heiden

Boeiende opleiding, waar je op veel verschillende manier kunt leren. ACT is zeer goed toepasbaar in de praktijk, en ook een verrijking voor jezelf.
Beste opleiding in jaren.

De ACT opleiding voldeed helemaal aan mijn verwachting. Ondanks de Corona maatregel kon er een complete training aangeboden worden. De combinatie van fysieke bijeenkomsten, zoomoefenbijeenkomsten en masterclasses was goed. Veel geleerd. Frank van Hooijdonk

De SeeTrue ACT basisopleiding biedt theorie, lesmateriaal en oefenmateriaal op een heldere en duidelijke manier aan. Een mooie mix van online Masterclasses en online oefengroepen, als live een lesdag. Ik heb veel geleerd over ACT. Erg nuttig zowel voor mezelf persoonlijk, als tevens voor mijn professionele rol als coach!

Zeer leerzame cursus, bevlogen docent en een mooie combinatie van oefenen, off- en online, theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling

Reacties op de ACT basisopleiding 2 oktober t/m 27 november 2020 Amsterdam

Elke is een super fijne opleidster, super bekwaam!! Wij konden met al onze vragen bij haar terecht!

Een waardevolle opleiding, die ik iedereen gun om te gaan doen!

Reacties op de ACT basisopleiding 30 september t/m 18 november 2020 Bunnik

Ik heb veel geleerd tijdens deze opleiding en ik ben weer een stapje verder (al is dat niet heel mindful om te zeggen :)) op mijn weg in de mindfulness!
Bonnie

Reacties op de ACT Basisopleiding 24 september t/m 5 november 2020 Dedemsvaart

Elke is voor mij een inspirator.

De ACT cursus is een waardevolle basis aanvulling op mijn werk als SPV en POH GGZ daarnaast is het een aanvulling op mijn eigen functioneren als mens. Leida de Jongh

Reacties op de Online ACT Basisopleiding 23 september t/m 28 oktober 2020

Wat een rollercoaster de afgelopen maanden met deze opleiding - ik heb boven verwachting veel geleerd!!! Ik vond het fantastisch - eerst was het me nog niet volledig duidelijk, hoe alles met elkaar verband had. Alle onderdelen van ACT, want het is nogal wat! Maar na een aantal weken 'klikte' alles opeens, en begreep ik wat ik ermee kon en wat ik kon doen met ACT en alle tools. Ik vind het een ongelofelijke aanrader aan iedereen binnen de GGZ! Ben zelf psycholoog, en dit past véél beter bij mij dan de Cognitieve Gedragstherapie bijvoorbeeld. Dikke aanrader, well done opleiders! - Jamila.

Irene : genoten van de inspirerende opleidingsdagen, veel geleerd en kunnen oefenen en ontdekken. Fijne en professionele begeleiding, veel extra’s en heel fijn om zo online te kunnen doen. Echt een verrijking, proeft absoluut naar meer!

Wat een verrijking om deze opleiding te volgen, met zeer ervaren docenten. Door gelijk met de theorie aan de slag te gaan tijdens de training en oefengroep heb ik na zes weken echt het gevoel ACT in praktijk te kunnen brengen. - J. van den Boogert

Fijn hoeveel ruimte er is om jezelf te ontwikkelen als professional, maar ook als individu. Ik kan deze opleiding van harte aanbevelen aan iedereen die waarden (wil helpen) leren ontdekken en hiernaar handelen! Liliën

Reactie op de ACT Basisopleiding gestart op 28 september2020

Ik ben vanaf dag een geboeid geweest en dacht bij het lezen van elke pagina "wat is dit interessant en leuk" Het is ook zo bruikbaar in de praktijk!

Reactie op de ACT Basisopleiding van 16 september t/m 21 oktober 2020 Groningen

Wat mij trof in de ACT methodiek is het realistische gegeven dat je sommige dingen (en gedachten die daaruit voortvloeien) in je leven moet accepteren. ACT geeft daar op een heldere manier handen en voeten aan. SeeTrue helpt je in de basisopleiding op een inspirerende manier hoe je dat doet met je cliënten.

Data van de opleiding(en) niet bekend

"Deze kwalitatieve opleiding biedt je een stevig fundament om je werk als ACT-professional verder op te bouwen. De lesgevers maken de theorie inzichtelijk via praktijkvoorbeelden en oefeningen. Bovendien mag je deel uitmaken van een uitgebreid netwerk van ACT-professionals die je ook na de opleiding met raad en daad bijstaan. Deze opleiding is een meerwaarde op zowel professioneel als persoonlijk vlak want je leert niet alleen over ACT, je wordt ook uitgenodigd om de ACT in alle facetten zelf toe te passen en te beleven."

"Geweldige cursus, onderlinge interacties voor deze online cursus via zoom waren goed geregeld. Veel oefenmogelijkheden zowel tweetallen als met de hele groep. Elke Smeets heeft een mooie cursus neergezet met ondersteuning van de bijbehorende 6 masterclasses van Jack Engels, die heel interessant en duidelijk zijn. Zes volle dagen aan een stuk was aanpakken maar zeker de moeite waard!"

"SeeTrue, hartelijk dank voor een zeer fijne en leerzame week. Met ACT is mijn coaching-toolbox aangevuld met een hele mooie en effectief bewezen techniek! Veel dank ook aan de docent, Dr. Elke Smeets, die alles met oneindig veel (com)passie heeft begeleid."

"Zeer genoten van deze inzichtelijke basiscursus ACT Online."

"Ik ben zeer onder de indruk van de professionaliteit en kundigheid van de trainers en de organisatie als geheel."

"De ACT basisopleiding heb ik als leerzaam en inspirerend ervaren. Een verrijking voor jezelf als mens en therapeut."

"ACT heeft mij op persoonlijk vlak een andere manier van 'omgaan met' gebracht en mij bewust gemaakt van de mogelijkheden plaats van de onmogelijkheden. Ik kan beter keuzes maken die mij ook daadwerkelijk een stap vooruit helpen. Als orthopedagoog zie ik ACT als een verrijking in de begeleiding van kinderen, jongeren en hun ouders. Kinderen bij wie de ontwikkeling niet vanzelf verloopt en ouders voor wie de opvoeding van hun kinderen soms heel ingewikkeld is. Ook daarin biedt ACT een manier om te leren zien wat wel en niet werkt voor ouders en kind. Door ACT heb ik nu handvatten hoe ik dit proces kan begeleiden. Dank daarvoor."

"De opleiding ACT is een inspirerende basis om mee verder te gaan.Ik heb kunnen proeven hoe verfrissend,realistisch en hoopvol ACT kan bijdragen, in eigen leven en voor mijn coach- praktijk in wording. Het smaakt naar meer..."

"Ondanks dat het de eerste keer was dat deze basisopleiding online werd gegeven, was de organisatie goed en onderlinge afstemming tussen de verschillende ACT opleiders goed. Er is echt een groepsgevoel ontstaan ook als je elkaar niet live ziet. Inhoudelijk een leuke, praktijkgerichte en leerzame opleiding, wat direct toepasbaar is de dagelijkse praktijk."

"Ik ben heel dankbaar dat ik in Coronatijd heb kunnen deelnemen aan de ACT opleiding. Ik heb veel geleerd en ben zeer geïnspireerd geraakt!"

"Heel veel opgestoken van de ACT basis onine opleiding. Er werd veel aandacht besteed aan theorie in de vorm van videos. Een zeer bekwame docent Monique Samson en er was ruimte om te oefenen. Veel dank!"

"Ik kan de ACT opleiding van harte aanbevelen voor iedereen die ervaart dat andere methodieken 'ergens ophouden' en/of te weinig refereren aan de bereidheid en actie van de client, hulpzoekende. Dat wat ACT voor mij waardevol maakt is dat er aandacht is voor wat er is EN ervaren mag worden wat er nog méér is. Bevrijdend voor client en therapeut of coach :-)"

"De ACT maakt voor mij therapie en behandeling weer menselijk. Een heel belangrijk aspect dat ik veel andere therapieën mis."

"Aanvankelijk was ik wat sceptisch over een online opleiding, maar ook op deze manier ontstond er met de docent en medecursisten goed contact en konden we op een fijne manier oefenen met de stof."

"Deze kwalitatieve opleiding biedt je een stevig fundament om je werk als ACT-professional verder op te bouwen. De lesgevers maken de theorie inzichtelijk via praktijkvoorbeelden en oefeningen. Bovendien mag je deel uitmaken van een uitgebreid netwerk van ACT-professionals die je ook na de opleiding met raad en daad bijstaan. Deze opleiding is een meerwaarde op zowel professioneel als persoonlijk vlak want je leert niet alleen over ACT, je wordt ook uitgenodigd om de ACT alle facetten zelf toe te passen en te beleven."

"Ik leerde SeeTrue kennen via een bijscholing kleuterdans van Danspunt België. De dame die mindfulness kwam onderwijzen maakte indruk op me en ik was dan ook heel blij toen ik via de nieuwsbrief van IAM de opleiding tot ACT therapeut zag van SeeTrue. Het heeft mijn leven veranderd: dichter bij mijn pad gebracht, geïnspireerd met zoveel fantastische mensen die ik er leren kennen heb en gemotiveerd om de wereld wat mooier te maken! Dank je wel SeeTrue voor deze waardevolle bijdrage die jullie in mijn leven brachten. Ik zet deze waardevolle bijdrage met veel liefde en plezier verder."

"Ik ben blij met ACT, het is heel goed toepasbaar mijn werk als behandelaar en begeleider van hersenletselpatienten."

"De manier waarop SeeTrue ACT aanleert sluit naadloos aan bij ACT het mogen vallen en weer op gaan staan het heeft me diep geraakt en vertrouwen gegeven Hartelijk dank!" 

"Ik heb over ACT geleerd en ACT ondervonden. Een mooie en op meerdere fronten leerzame opleiding."

"De ervaringsgerichte ACT opleiding bij SeeTrue heeft niet alleen mijn therapeutische praktijk verrijkt en verdiept, maar bovendien (en misschien bovenal) mezelf als mens verrijkt. Het bleek een zeer mooi cadeau voor mezelf, en het smaakt naar meer!"

"Als deelnemer uit een hele andere branche (ICT verandermanagement) heb ik veel geleerd tijdens de ACT- opleiding. Ook mijn werkveld gaat de geest vaak op de loop en weten we niet meer waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Het helpt dan om ook hier de ACT principes toe te passen."

"Ik heb ontzettend veel geleerd van deze opleiding. Het heeft me veel verdieping gegeven in ACT en ook veel praktische tools om direct mee te kunnen werken. De manier waarop de lesstof wordt aangeboden (combinatie van masterclasses, werkboek, live bijeenkomsten en oefengroepen) vond ik heel prettig en zorgde voor voldoende diepgang."

Een ACT opleiding bij SeeTrue betekent...

 • Next level onderwijs Leren faciliteren

  Next level onderwijs

  Leren faciliteren

 • Scherp geprijsd opleiding

  Scherp geprijsd

  €690 online €950 locatie

 • Top-docenten act opleiding

  Top-docenten

  Ervaren & Deskundig

 • Persoonlijk interactief Act opleiding

  Persoonlijk interactief

  Max 14 deelnemers

De docenten van SeeTrue hebben al meer dan 2000 mensen opgeleid in ACT

Lees meer: Reacties op de vernieuwde ACT-opleiding van SeeTrue

 • Hits: 3345

ACT en relaties

Specialisatie-module ACT & relaties

ACT & relaties

Wat leer je in de opleiding ACT & relaties?

Het specialisatietraject ACT & relaties is een zeer waardevolle toevoeging voor trainers en therapeuten die relatiecoaching doen en mensen ondersteunen hun relatie te verdiepen en verbeteren.

Nieuwe data volgen!

pecialisatie-module ACT in coaching met floor reeze

Docent Floor Reeze

Floor Reeze werkt ruim 15 jaar als (loopbaan)coach en –trainer en begeleidt mensen in allerlei sectoren en trajecten: zowel hoog- als laagopgeleid, balans werk/privé, omgaan met faalangst en perfectionisme, van werk naar werk, ontwikkel coaching, etc.. Daarnaast geeft zij trainingen aan coaches om ACT in te zetten in coaching. ACT is de onderlegger in zowel haar eigen leven als haar werk. Ze ervaart dagelijks dat ACT haarzelf en haar coachees in beweging brengt in de richting van hun waarden, waarbij ze leren hun angsten en onzekerheden mee te nemen op hun pad.

Een opleiding bij SeeTrue betekent...

 • Next level onderwijs

  Leren faciliteren

 • Scherp geprijsd

  €690 online €950 locatie

 • Top-docenten

  Ervaren & Deskundig

 • Persoonlijk interactief

  Max 14 deelnemers

De docenten van SeeTrue hebben al meer dan 2000 mensen opgeleid in ACT

Lees meer: ACT en relaties

 • Hits: 3843

Downloads

Gratis Oefeningen en Metaforen downloaden

ACT Downloads & oefeningen

Gratis ACT Downloads: oefeningen, metaforen en modellen

In ACT worden oefeningen, metaforen en verhalen ingezet om de begeleiding te ondersteunen.
De ACT-community is een open community waarin het vrij delen van de materiaal een groot goed is. In deze download-sectie is dan ook gratis te downloaden, vrij te gebruiken materiaal te vinden.
De Creative Commons CC-BY-NC is van toepassing op het hier aangeboden materiaal.

Inhoud

In deze download-sectie vind je materiaal om te gebruiken in je therapie of coaching. Op deze pagina vind je de belangrijkste ACT modellen.
Deze modellen zijn behulpzaam en richtinggevend in een traject. Je kunt ze bijvoorbeeld tijdens een sessie voorleggen aan je cliënt. Onderaan de pagina vind je het ACT Hexaflex van Steven Hayes, het Keuzepunt van Russ Harris én de ACT Matrix van Kevin Polk.

Ben je op zoek naar mooie metaforen om in te zetten voor je cliënt? Klik dan hier!

Of kijk op de pagina met ACT oefeningen die je inspiratie geven voor ACT in de prakijk.

ACT metaforen

Een metafoor is een vorm van beeldspraak, waarbij er sprake is van een impliciete (onuitgesproken) vergelijking. Het bijzondere aan het gebruik van verhalen en metaforen is dat het gemakkelijker wordt voor ons en de cliënt om zich in te leven en samen naar een situatie te kijken. Metaforen zijn een mooie manier om de werkelijkheid met andere ogen te leren zien en daarmee een uitnodiging om anders tegen problemen aan te kijken.

ACT metaforen kunnen zo inzicht verschaffen op een hele laagdrempelige en vaak ook grappige manier.

In de ACT opleidingen introduceren we ook ACT-metaforen. Hier vind je (alvast) een aantal ACT metaforen die je kunt gebruiken in coaching en therapie!

ACT metaforen

De metafoor van de indringer

SeeTrue ACT app!

Dit jaar nog wordt onze nieuwe app ‘SeeTrue’ gelanceerd waarin je een uitgebreide verzameling van ACT, positieve psychologie en mindfulness tools vindt om te gebruiken ter ondersteuning van therapie, coaching en/of trainingen. Je kunt dus direct met jouw cliënten gebruik maken van alle trainingen en tools die we in deze app aanbieden.

Iedereen die zich inschrijft voor een ACT-opleiding kan 1 jaar gratis gebruik maken van deze app, vanaf datum release APP. 

Cliënten en professionals ontmoeten elkaar

Naast de tools die jij in jouw portal tot je beschikking krijgt, staat de app vol met oefeningen en trainingen die gratis beschikbaar zijn voor iedereen. Via de zoek-en-vind functie kunnen jouw toekomstige cliënten je vinden!

Gratis toegang tot onze app ‘SeeTrue’

Je krijgt gratis toegang tot onze SeeTrue app. Het filmpje hiernaast is een voorbeeld van content die je met je cliënt kunt delen.

Het ACT hexaflex - Steven Hayes

Wil je het ACT Hexaflex downloaden, klik dan hier voor het plaatje met witte achtergrond. En wil je een transparante achtergrond, klik dan hier.

De afbeelding mag gebruikt worden op voorwaarde dat het logo van SeeTrue zichtbaar blijft.

ACT Hexaflex van steven hayes

ACT keuzepunt - Russ Harris

Wil je het ACT Keuzepunt downloaden, klik dan hier voor het plaatje met witte achtergrond. En wil je een transparante achtergrond, klik dan hier.

De afbeelding mag gebruikt worden op voorwaarde dat het logo van SeeTrue zichtbaar blijft.

ACT keuzepunt - Russ Harris

De ACT Matrix - Dr. Kevin Polk

Wil je de ACT Matrix downloaden, klik dan hier voor het plaatje met witte achtergrond. En wil je een transparante achtergrond, klik dan hier.

De afbeelding mag gebruikt worden op voorwaarde dat het logo van SeeTrue zichtbaar blijft.

De ACT Matrix - Dr. Kevin Polk

De originele ACT Matrix - Dr. Kevin Polk

Wil je de Engelstalige ACT Matrix downloaden, klik dan hier voor het plaatje met witte achtergrond. En wil je een transparante achtergrond, klik dan hier.

De afbeelding mag gebruikt worden op voorwaarde dat het logo van SeeTrue zichtbaar blijft.

De ACT Matrix - Dr. Kevin Polk

Boeken

Act in de Praktijk

Een heldere en toegankelijke introductie op ACT

Literatuur bij de ACT opleiding: ACT in de praktijk (2020)

Als basisboek bij de opleiding wordt het meest recente boek over ACT van Russ Harris gebruikt: ACT in de praktijk (2020). Dit boek is erg toegankelijk en recent aangevuld met de laatste inzichten in ACT, toegepast op zeer verschillende (levens)gebieden.

Download gratis ACT oefeningen, metaforen en video's

Metaforen contextualscience.org

Video's contextualscience.org

actmindfully.com

Gratis ACT Downloads, metaforen en oefeningen van de act opleiding van seetrue

Klik hier voor onze ACT opleidingen
Start ook met ACT!

Effectieve therapie of coaching vraagt erom dat jij je als authentiek mens kunt verbinden in het contact met cliënten. Ieder mens is uniek en zo ook iedere trainer, coach of therapeut. Deze ACT opleiding is vernieuwd, zowel in inhoud als methode, en biedt jou de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden op het vlak van ACT te vergroten en je te ontwikkelen tot een authentieke ACT facilitator!

De opleiding sluit aan bij de laatste ontwikkelingen op ACT gebied. Een belangrijke toevoeging in de opleiding is de ACT Matrix, een eenvoudig en praktisch model voor het gebruiken van ACT.

Daarnaast is er ook aandacht voor het ‘keuzepunt’ dat Russ Harris heeft geïntegreerd in de ACT; een simpel model voor het verhelderen van keuzes in je leven.

Meer info!

ACT keuzepunt - Russ Harris

Een ACT opleiding bij SeeTrue betekent...

 • Next level onderwijs Leren faciliteren

  Next level onderwijs

  Leren faciliteren

 • Scherp geprijsd opleiding

  Scherp geprijsd

  €790 online zoom en €990 voor blended en op locatie

 • Top-docenten act opleiding

  Top-docenten

  Ervaren & Deskundig

 • Persoonlijk interactief Act opleiding

  Persoonlijk interactief

  Kleine groepen

 • STAP-budget 1 x per jaar tot max €1000 vergoeding

  STAP-budget

  1 x per jaar tot max €1000 vergoeding

De docenten van SeeTrue hebben al meer dan 2000 mensen opgeleid in ACT

Lees meer: Downloads

 • Hits: 39858

Kosten

Kosten ACT opleiding

Seetrue act opleiding. Word act trainer therapeut psycholoog coach

Online
ACT basisopleiding

 • 6 live ZOOM bijeenkomsten van 3,5 uur met senior begeleider

 • 8 masterclasses van 2 uur vooraf opgenomen video

 • 8 live ZOOM oefensessies van 2 uur met junior begeleider

 • 1 jaar gratis toegang to onze SeeTrue APP vanaf 1 oktober

 • Kleine groep max 14 deelnemers

 • Toegang tot 3e generatie community

 • Accreditatie is aangevraagd

€ 690

"Op locatie"
ACT Basisopleiding

 • 4 bijeenkomsten van 7 uur op locatie met senior begeleider

 • 2 live ZOOM bijeenkomsten van 3,5 uur met senior begeleider

 • 8 masterclasses van 2 uur met vooraf opgenomen video

 • 8 live ZOOM oefensessies van 2 uur met junior begeleider

 • 1 jaar gratis toegang to onze SeeTrue APP vanaf 1 oktober

 • Kleine groep max 14 deelnemers

 • Toegang tot 3e generatie community

 • Accreditatie is aangevraagd

€ 950

Kijk hier voor data en locatie

Verdieping voor de ACT professional

Specialisaties in ACT, act en coaching opleiding

ACT en
Coaching

Het specialisatietraject ACT en Coaching is speciaal bedoeld voor coaches die ontwikkelingsgerichte begeleiding volgens de ACT-methodiek in te zetten.

€ 575,-

Meer informatie

ACT4kids is een vertaling van ACT naar de belevingswereld van kinderen en jongeren en sluit goed aan bij de ontwikkeling van kinderen.

ACT
4kids

ACT4kids is een vertaling van ACT naar de belevingswereld van kinderen en jongeren en sluit goed aan bij de ontwikkeling van kinderen.

€ 950,-

Meer informatie

ACT & psychiatrie

ACT en psychiatrie

Acceptance and Commitment Therapy is zeer geschikt om te gebruiken in de pscyhiatrie. ACT is mild en heeft humor.

€ 225,-

Meer informatie

ACT & psychiatrie

ACT en relaties

Het specialisatietraject ACT & relaties is een zeer waardevolle toevoeging voor trainers en therapeuten die relatiecoaching doen en mensen ondersteunen hun relatie te verdiepen en verbeteren.

 

Kosten specialisatietraject

 • Basisopleiding vanaf € 690,-
 • 12 specialisatiedagen gemiddeld € 2400,-
 • Begeleiding reflectieverslag + supervisie € 450,-

Een opleiding bij SeeTrue betekent...

 • Next level onderwijs

  Leren faciliteren

 • Scherp geprijsd

  €690 online €950 locatie

 • Top-docenten

  Ervaren & Deskundig

 • Persoonlijk interactief

  Max 14 deelnemers

De docenten van SeeTrue hebben al meer dan 2000 mensen opgeleid in ACT

Lees meer: Kosten

 • Hits: 1769

ACT metaforen

Gratis Oefeningen en Metaforen downloaden

ACT Metaforen

ACT metaforen

beeldspraak als hulp in coaching en therapie

In ACT worden oefeningen, metaforen en verhalen ingezet om de begeleiding te ondersteunen.
De ACT-community is een open community waarin het vrij delen van de materiaal een groot goed is. In deze download-sectie is dan ook gratis te downloaden, vrij te gebruiken materiaal te vinden.
De Creative Commons CC-BY-NC is van toepassing op het hier aangeboden materiaal.

Wanneer gebruik je een ACT-metafoor?

Een metafoor is een vorm van beeldspraak, waarbij er sprake is van een impliciete (onuitgesproken) vergelijking.

De metaforen die in ACT worden gebruikt, helpen in contact te komen met principes als controle, vermijdingsgedrag, hulpeloosheid etc. Een metafoor is dus eigenlijk een spiegel. De metaforen zijn vaak beeldend en herkenbaar en zetten je aan om je bewust te worden van een situatie. Metaforen zijn dus een mooie manier om de werkelijkheid met andere ogen te zien en daarmee een uitnodiging om anders tegen uitdagingen aan te kijken.

Metaforen kunnen zo inzicht verschaffen op een hele laagdrempelige en vaak grappige manier. Als ACT trainer kan je ook makkelijk terugkomen op metaforen: "Weet je nog van de bus-metafoor?". Of: "Wat gebeurde er ook alweer toen we de metafoor van het drijfzand deden?".

De metafoor van het alarm

De ACT metafoor van de weg van vermijding en acceptatie

De ACT metafoor van de weg van vermijding en acceptatie

De metafoor van de weg van vermijding en acceptatie.

Stel. Je hebt de keuze!

Linksaf is de weg van acceptatie. Deze weg is vol lastige hobbels, gevaar en verdriet. Echter, het is ook een weg met kleur, energie, liefde en geluk.

Kies je het pad van acceptatie, dan kies je voor het leven met alles erop en eraan.

Rechtsaf is de weg van vermijding. De weg van vermijding is gewoon rechtdoor. Het is er saai! Niks te beleven. Geen pijn en ook geen geluk. Geen kleur, geen kraak noch smaak.

Dus, stel, je staat op een kruispunt in je leven, welke weg kies jij?

Bedankt Hayes & Smith (2005) voor deze geweldige metafoor.

De ACT metafoor van de bal in het zwembad

De metafoor van de buschauffeur

De metafoor van de bal in het zwembad.

Stel je voor: je probeert een bal onder water te houden in het zwembad. Dat wat je met je gedachten / verontrustende herinneringen / gevoelens doet, is als vechten met die bal in het zwembad.
Je vindt ze niet leuk, je wil ze niet. Dus je probeert deze bal onder water en uit je bewustzijn te duwen.

De bal blijft echter naar de oppervlakte drijven, dus je moet hem blijven duwen om hem onder water te houden. Dit worstelen met de bal is vermoeiend en zinloos.

Wat nou als je de bal gewoon laat drijven?

Als je de bal zou loslaten, zou hij weer opduiken en op het oppervlak bij jou in de buurt drijven. Je zou het waarschijnlijk niet leuk vinden. Maar als je hem daar een tijdje laat drijven, zou het uiteindelijk wegdrijven en uit je leven verdwijnen. En zelfs als dat niet het geval was, zou je tenminste beter kunnen genieten van het zwemmen in plaats van je tijd te besteden aan vechten!

De ACT metafoor van de buschauffeur

De metafoor van de buschauffeur

De metafoor van de buschauffeur.

Je bent de buschauffeur van je eigen leven. Jij bepaalt je koers. Waar je heen wilt en wat je belangrijk vindt. Toch zitten er in je bus veel passagiers die allemaal wat anders roepen. Naar links! Naar rechts! Wat een lawaai. Naar wie luister je eigenlijk? En wat vindt jij de beste route?

Iedereen kan schreeuwen wat hij wil, maar uiteindelijk zit jij achter het stuur! Je kunt zelf bepalen welke richting je op wilt gaan, door te leven in lijn met jouw waarden.

Een toffe beeldspraak om met een groep te doen. Ga achter elkaar zitten roepen maar!

 

De ACT metafoor van het touwtrekken

De metafoor van het touwtrekken

De ACT metafoor van het touwtrekken.

Je ziet in deze metafoor een enge piraat. Je bent aan het touwtrekken en hij is zo gemeen! Tussen jou en de piraat is de kloof met een nog engere krokodil. Daar wil je niet terechtkomen! Dus je trekt zo hard als je kunt aan het touw. Als je het touwtrekken verliest, dan zul je in die grote bek verdwijnen en opgevreten worden! Hoe harder je trekt aan het touw, hoe harder ook de piraat al zijn krachten gebruikt en hoe dichter je bij de krokodil komt.

En wat is nou eigenlijk het enige wat je hoeft te doen?
Je hoeft niet te winnen.
Je hoeft alleen maar los te laten.

Een prachtige beeldspraak over controle en wat er gebeurt als je de controle loslaat.

De ACT metafoor van je ex op het feest

De metafoor van je ex zwerver op het feest

De ACT metafoor van je ex op je feest.

Je bent jarig en viert een feestje met al je vrienden! Opeens staat daar die vriend voor je raam die je niet meer wilde zien. Hij wil naar binnen en jij roept dat hij niet uitgenodigd is op je feestje.

Hij probeert het nog bij je achterdeur, je voordeur en je vraagt je vrienden te helpen hem weg te sturen. Hij gaat maar niet weg! Wat een gedoe!

Het feestje loopt helemaal in de soep zo. Je geniet er niet van en weet je geen raad.

Wat zou er gebeuren als je je ex-vriend gewoon zou binnenlaten?

De ex-vriend in deze metafoor staat symbool voor de ingewikkelde en moeilijke omstandigheden in je leven. Ben je bereid om het aan te gaan? Of zoek je nog steeds de controle of vermijding? Wat zou er gebeuren als je alle omstandigheden in je leven zou toelaten?

De ACT metafoor van de vlek

De metafoor van de vlek

De ACT metafoor van de vlek.

Je hebt het eindelijk gekocht: dat mooie pak dat je zo graag wilde hebben. Maar nu ben je lekker uit eten en heb je zitten knoeien met de pizza; er is een vetvlekje op gekomen. Je pakt meteen je servet om het schoon te boenen. Je boent en boent, maar uiteindelijk is de vlek alleen maar groter geworden.

In sommige situaties geldt het volgende: hoe harder je tegen bepaalde gebeurtenissen vecht, hoe groter ze worden. Zo werkt dat ook bij innerlijke ervaringen.

SeeTrue ACT app!

Inmiddels is onze nieuwe app ‘SeeTrue’ gelanceerd waarin je een uitgebreide verzameling van ACT, positieve psychologie en mindfulness tools vindt om te gebruiken ter ondersteuning van therapie, coaching en/of trainingen.

Iedereen die zich inschrijft voor een ACT-opleiding kan 1 jaar gratis gebruik maken van deze app t.w.v. 300 euro. Je kunt dus direct met jouw cliënten gebruik maken van alle trainingen en tools die we in deze app aanbieden.

Cliënten en professionals ontmoeten elkaar

Naast de tools die jij in jouw portal tot je beschikking krijgt, staat de app vol met oefeningen en trainingen die gratis beschikbaar zijn voor iedereen. Via de zoek-en-vind functie kunnen jouw toekomstige cliënten je vinden!

Gratis toegang tot onze app ‘SeeTrue’

Je krijgt gratis toegang tot onze app die binnenkort uitkomt. Het filmpje hiernaast is een voorbeeld van content die je met je cliënt kunt delen.

Download gratis ACT oefeningen, metaforen en video's

Metaforen contextualscience.org

Video's Metaforen contextualscience.org

actmindfully.com

Gratis ACT Downloads, metaforen en oefeningen van de act opleiding van seetrue

Klik hier voor onze ACT opleidingen
Start ook met ACT!

Effectieve therapie of coaching vraagt erom dat jij je als authentiek mens kunt verbinden in het contact met cliënten. Ieder mens is uniek en zo ook iedere trainer, coach of therapeut. Deze ACT opleiding is vernieuwd, zowel in inhoud als methode, en biedt jou de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden op het vlak van ACT te vergroten en je te ontwikkelen tot een authentieke ACT facilitator!

De opleiding sluit aan bij de laatste ontwikkelingen op ACT gebied. Een belangrijke toevoeging in de opleiding is de ACT Matrix, een eenvoudig en praktisch model voor het gebruiken van ACT.

Daarnaast is er ook aandacht voor het ‘keuzepunt’ dat Russ Harris heeft geïntegreerd in de ACT; een simpel model voor het verhelderen van keuzes in je leven.

Meer info!

ACT keuzepunt - Russ Harris

Een ACT opleiding bij SeeTrue betekent...

 • Next level onderwijs

  Leren faciliteren

 • Scherp geprijsd

  €790 online €950 locatie

 • Top-docenten

  Ervaren & Deskundig

 • Persoonlijk interactief

  Kleine groepen

De docenten van SeeTrue hebben al meer dan 2000 mensen opgeleid in ACT

Lees meer: ACT metaforen

 • Hits: 34499