De opleiders van de Acceptance and Commitment Therapy


De ACT-opleidingen worden verzorgd door drs. Gijs Jansen, drs. Monique Samsen, dr. Pieternel Dijkstra, dr. Roy Thewissen, drs. Jack Engels, Denise Matthijssen, Anna Berk, Aline Kruit.

Drs. Gijs Jansen (1978)

Gijs persfoto 


Gijs Jansen werkt al 15 jaar met ACT en heeft verschillende publicaties over dit onderwerp op zijn naam staan. Naast zijn werk voor Seetrue Mindfulnessopleidingen is hij e-coach bij Psychologie Magazine. Gijs is de auteur van negen boeken, waaronder de bestsellers "Denk wat je wilt, doe wat je droomt", "Leef!", "Laat los" en "Verboden voor ouders". Samen met Tim Batink heeft hij het boek Time to ACT! geschreven, hét basisboek voor professionals.

Drs. Monique Samsen (1976)

monique Samsen

Monique Samsen is beeldend therapeut en psycholoog en werkt sinds 2004 met ACT in de begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen. Ze heeft ACT4kids ontwikkeld; een begeleidingsmodel waarin ACT vertaald wordt naar de belevingswereld van kinderen en jongeren. In december 2016 verschijnt van haar hand het boek “Acceptance and commitment therapy bij kinderen en jongeren”. Monique werkt op een ROC als psycholoog en heeft daarnaast haar eigen praktijk. Naast gesprekstherapie past ze ook beeldende therapie en wandelcoaching middels ACT toe.

Dr. Pieternel Dijkstra 

Pieternel Dijkstra ACT-opleider

Dr. Pieternel Dijkstra is psycholoog, trainer, adviseur, lector en auteur. Haar missie is om inzichten uit de sociale wetenschappen over te brengen aan mensen die er iets aan kunnen hebben. Zij doet dit middels trainingen, workshops, lezingen en publicaties voor diverse doelgroepen, zoals psychologen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, docenten, HRM-professionals en studenten. Van haar hand verschenen meer dan 750 populaire artikelen, 50 internationale wetenschappelijke publicaties, en 20 boeken over onderwerpen uit de psychologie. De laatste jaren raakte Pieternel geïnspireerd door het gedachtengoed van de mindfulness en de ACT, en gebruikt ze dit in trainingen, lezingen, gespreksvoering en publicaties. Inmiddels heeft ze 3 boeken geschreven waarvan technieken uit de mindfulness en de ACT kerningrediënten vormen. Zie ook: www.pieterneldijkstra.nl

Dr. Roy Thewissen

Roy Thewissen ACT-opleider

Roy Thewissen promoveerde aan de universiteit Maastricht op het gebied van leerprocessen bij exposure therapie voor verslavingsgedrag. Hij is momenteel als psycholoog werkzaam bij de afdeling pijn, Adelante in Hoensbroek. Binnen de multidisciplinaire groepsbehandeling heeft hij het ACT-model geïntroduceerd en mede vormgegeven. Als docent en onderzoeker is hij deeltijds verbonden aan de sectie ‘Behavioral Medicine’, departement Clinical and Psychological Science van de universiteit Maastricht. Als secretaris is hij lid van het bestuur van de ACBSBeNe (chapter van de ACBS).

Drs. J.H.B. Engels ( Jack)

Jack

Drs. Jack Engels is sinds 1989 psychiater-psychotherapeut, met als specialisatie gerontopsychiatrie, ziekenhuispsychiatrie, neuropsychiatrie, Mindfulness en ACT, met een grote belangstelling voor depressie, pijn en psychosomatiek en transculturele psychiatrie. Werkzaam als leidinggevend psychiater deeltijd en polikliniek voor complexe Lichamelijke problematiek (SOLK), bij de afdeling psychiatrie en psychologie in het Atrium - Orbis medisch centrum Zuid Limburg en Adelante revalidatieteam voor chronische pijn (zuid Limburg).

Denise Matthijssen

foto Denise Matthijssen 2015

Denise Matthijssen is SPV en Systeemtherapeut en al geruime tijd werkzaam binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Ze geeft de cursus ACTief opvoeden aan ouders van kinderen en jongeren in de gespecialiseerde GGZ. Ze schreef de boeken ACTief opvoeden (Hogrefe 2012) en Samen ACTief in je gezin (Lannoo Campus 2015). Daarnaast geeft ze trainingen en doet onderzoek naar de effectiviteit van ACT.

Drs. Anna Berk

foto Anna Berk helemaal

Anna Berk is psycholoog. Al meer dan tien jaar houdt zij zich bezig met ACT: via studie, intervisie en vooral in haar werk als coach. Ze begeleidt daarin mensen binnen het bedrijfsleven, variërend van de zorg tot zelfstandig ondernemers. Haar ruime ervaring en met name de manier waarop ze ACT op verschillende niveau`s toepast in haar persoonlijke leven, zijn van toegevoegde waarde. Professioneel en met een aanstekelijk enthousiasme geeft ze ACT-opleidingen.

 

Aline Kruit (1964)

Aline Kruit

Aline Kruit heeft 17 jaar als arts en manager in de ouderengeneeskunde gewerkt en is sinds 8 jaar werkzaam als arts in een specialistische GGZ-kliniek, U-center, in Epen. Zij is daarnaast opgeleid als coach en ACT-therapeut. In U-center geeft zij ACT-groepstherapie, dit naast haar medische werk ten behoeve van de opgenomen cliënten. Aline heeft een eigen coachpraktijk in Valkenburg, waarbij ACT de leidende behandelmethode is. Sinds enkele jaren is Aline gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen met ACT.
Haar belangrijkste waarden zijn betrokkenheid, zorgvuldigheid, respect en plezier.