Skip to main content
ACT praktisch

ACT oefeningen en interventies

ACT therapie oefeningen en interventies

In ACT worden gedichten, oefeningen, metaforen en verhalen ingezet om de begeleiding te ondersteunen. Op deze pagina vind je inspiratie om mee aan de slag te gaan!

Gedicht de herberg - Rumi

Een mooi voorbeeld is het volgende gedicht van Rumi wat in de mindfulness en ACT therapie veel wordt gebruikt. Wie zijn jouw ongenode gasten?

Mens-zijn is een herberg;
elke dag komen er nieuwe gasten

Vrolijkheid, somberheid, laagheid, even een helder moment
als onverwachte bezoeker

Verwelkom ze en biedt ze een gastvrij onthaal!
Ook al zijn het een hoop zorgen die jouw huis overhoop halen.

Behandel toch elke gast met respect
Misschien ruimt hij bij je op om zo plaats te maken voor iets anders, iets fijns.

De sombere gedachte, de schaamte, de boosaardigheid,
Treed ze lachend bij de deur tegemoet en nood hen binnen

Wees dankbaar voor iedereen die komt
Want ieder van hen is gestuurd als een gids uit het onbekende.

- Rumi

Mindfulness binnen ACT therapie

Mindfulness is een belangrijk onderdeel binnen de ACT therapie en coaching. Seetrue geeft mindfulness trainingen door heel Nederland, waar je je cliënt ook naar kunt verwijzen. Zie Mindfulness training.

Mindfulness is het contact met met het hier en nu. Voelen. Ervaren. Zijn. Zonder oordeel. Iedereen kan het. Echt! Dat 'niet oordelen' is eigenlijk al een vorm van controle uitoefenen. Net als de opdracht: denk niet aan een roze olifant. En wat doe je? juist, ja. Denken aan een roze olifant.
Dus dat 'niet oordelen' zullen we bij dezen schrappen;-)
Een goede definitie van Mindfulness is dat Mindfulness een staat van zijn is, waarbinnen je op een actieve wijze alles wat je voelt en ervaart het volledige bestaansrecht geeft.

De reden dat mindfulness is een belangrijk onderdeel vormt in de ACT, is dat je beter leert voelen. Let op: niet dat je je beter gaat voelen. Bereidheid te voelen wat is, is essentieel. Of het nou aangenaam, fijn, stom, pijnlijk, traumatisch is; het mag er allemaal zijn.

Tips bij mindfulness

Bij  mindfulness gaat het om het ervaren van wat er is. In het hier en nu. Een paar belangrijke tips bij mindfulness zijn dan ook;

  1. Plan mindfulness in;
    Reserveer elke dag een half uur de tijd om te gaan "zitten". Kijk of je er een gewoonte van kunt maken.
  2. Probeer mindfulness door de dag heen te "doen";
  3. Gebruik een toffe mindfulness app;
  4. Weet dat geluk in de kleine dingen zit! Kijk beter, proef meer, voel, ervaar! De seizoenen komen en gaan, zie de veranderingen in je tuin en sta stil bij de momenten waar je eerder aan voorbij liep.
  5. Wees open en nieuwsgierig;
  6. Je kunt het niet fout doen. Just do it!

Mindfulness oefeningen

Mindfulness is een kwestie van doen. Oefenen. Ervaren.

Doe mee met Seetrue!

Mindfulness oefeningen en meditaties

Op deze pagina vind je mindfulness oefeningen en online meditaties. Wil je specifieke geleide meditaties luisteren, dan kan dat ook! Stuur ze gerust door naar je vrienden! Samen mediteren is fijn en mooi.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten mindfulness oefeneningen, waaronder online meditaties, mindfulness bodyscans en yoga, een vorm van mindful bewegen. Met een mindfulness bodyscan oefen je in aandacht voor je lichaam, zodat je in contact komt met je lichaam. Je wordt je in het hier en nu gewaar van je lijf en oefent in bewustzijn in het hier en nu. Een fijne manier van mindfulness beoefenen en je te trainen in mindfulness!

Wil je meer weten over mindfulness, kijk dan op de pagina Wat is mindfulness?

Acda en de Munnik - vandaag ben ik gaan lopen

Vandaag ben ik gaan lopen. En waar ik loop is van nu af aan een weg...

Acda en de Munnik

Het regelboekje: controlestrategieën ontdekken

We leggen onszelf vaak regels op. Als we deze regels niet volgen voelen we ons vaak ongemakkelijk.

Koop een notitieboekje en schrijf een paar dagen lang elke dag alle regels op die je jezelf oplegt.

Deze oefening helpt om inzicht te krijgen welke regels de cliënt voor zichzelf hanteert en om te ontdekken in hoeverre die regels werkbaar zijn. Reflecteer op de regels. Zijn ze nog nodig? Ben je flexibel  om ze los te laten? Van wie zijn de regels eigenlijk?

Een les in psychologische flexibiliteit.

Wat zullen ze zeggen? - Een verjaardagsspeech

Stel je voor dat je volgend jaar een groot verjaardagsfeest houdt. Dat verschillende mensen allerlei speeches voorbereiden. Wat zou je wensen dat er over je gezegd wordt? Welke waarden liggen hierin verstopt?

De metafoor van de rups die een vlinder wordt - het zelf

Deze metafoor laat zien dat uitingen en gedrag kunnen veranderen, maar dat er een constant deel altijd aanwezig is.

Een rups verandert in een cocon en vervolgens in een vlinder. Hij neemt verschillende rollen aan, maar het is nog steeds hetzelfde wezen. “Dat” (deel) van de vlinder dat hetzelfde blijft kun je benoemen als het observerende zelf.

Metaforen

Metaforen zijn ook zeer bruikbare oefeningen om voor te leggen aan je cliënt. Ze zorgen voor herkenbaarheid en geven stof tot nadenken.

de act metafoor van de buschauffeur

SeeTrue ACT app!

Dit jaar wordt onze nieuwe app ‘SeeTrue’ gelanceerd waarin je een uitgebreide verzameling van ACT, positieve psychologie en mindfulness tools vindt om te gebruiken ter ondersteuning van therapie, coaching en/of trainingen. Je kunt dus direct met jouw cliënten gebruik maken van alle trainingen en tools die we in deze app aanbieden.

Iedereen die zich inschrijft voor een ACT-opleiding kan 1 jaar gratis gebruik maken van deze app, vanaf de datum dat de APP gelanceerd wordt.

Cliënten en professionals ontmoeten elkaar

Naast de tools die jij in jouw portal tot je beschikking krijgt, staat de app vol met oefeningen en trainingen die gratis beschikbaar zijn voor iedereen. Via de zoek-en-vind functie kunnen jouw toekomstige cliënten je vinden!

Gratis toegang tot onze app ‘SeeTrue’

Je krijgt gratis toegang tot onze app die later dit jaar uitkomt. Het filmpje hiernaast is een voorbeeld van content die je met je cliënt kunt delen.

Klik hier voor onze ACT opleidingen
Start ook met ACT!

Effectieve therapie of coaching vraagt erom dat jij je als authentiek mens kunt verbinden in het contact met cliënten. Ieder mens is uniek en zo ook iedere trainer, coach of therapeut. Deze ACT opleiding is vernieuwd, zowel in inhoud als methode, en biedt jou de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden op het vlak van ACT te vergroten en je te ontwikkelen tot een authentieke ACT facilitator!

De opleiding sluit aan bij de laatste ontwikkelingen op ACT gebied. Een belangrijke toevoeging in de opleiding is de ACT Matrix, een eenvoudig en praktisch model voor het gebruiken van ACT.

Daarnaast is er ook aandacht voor het ‘keuzepunt’ dat Russ Harris heeft geïntegreerd in de ACT; een simpel model voor het verhelderen van keuzes in je leven.

ACT keuzepunt - Russ Harris

Een ACT opleiding bij SeeTrue betekent...

Next level onderwijs

Leren faciliteren

Scherp geprijsd

€890 online, €1040 blended en locatie

Top-docenten

Ervaren & Deskundig

Persoonlijk interactief

Kleine groepen

De docenten van SeeTrue hebben al meer dan 2000 mensen opgeleid in ACT