Skip to main content

Vervolgopleiding ACT

Verdiep je Vakmanschap in 3 Dagen
3 dagen oefenen met procesgericht werken met ACT. Elke dag starten we met het opfrissen van de theorie, waarna we in groepjes en plenair aan de slag gaan met casuïstiek, gebaseerd op zaken waar jullie tegenaan gelopen zijn. 
Er zal aandacht besteed worden aan de therapeutische relatie in ACT en we zullen ook kijken naar hoe je ACT kunt aanpassen aan de behoefte van individuele cliënten.

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die de ACT basisopleiding hebben afgerond.
Opzet van de opleiding

Ontdek de diepere lagen van ACT en breng je vaardigheden naar een hoger niveau met onze boeiende vierdaagse verdiepingsopleiding!

Samen duiken we dieper in de wereld van ACT en bevinding, en verkennen we de connectie met evolutie. Dit doen we in boeiende groepsgesprekken waarin we elkaars inzichten delen. We besteden aandacht aan het voorkomen dat ACT een 'trucje' wordt, en we verkennen wat procesgericht werken met ACT echt inhoudt.

De verschillende thema’s waarmee we zullen werken zijn:

  • Het Belang van Procesgericht Werken in ACT: Leer hoe je verder kunt gaan dan standaard technieken. Onze focus op procesgericht werken helpt je om authentiek en effectief te blijven in je benadering.

  • Reflectie op Jouw Rol: Worstel je soms met cliënten? Wij helpen je jouw aanpak te verfijnen, waardoor je effectiever wordt in de spreekkamer.

  • Persoonlijke Ontwikkeling via ACT: Ontdek wat ACT persoonlijk voor jou betekent. Verken in groepsgesprekken de unieke verbinding tussen ACT, bezieling en evolutie.

  • Verdiep je in de ACT Matrix: Deze tool is een mooie aanvulling op onze basisopleiding en biedt een heldere structuur voor het werken met individuen en groepen.

  • ACT Prosocial – Teamwerk en Samenwerking: Een uniek aspect van deze opleiding is het integreren van ACT Prosocial. Dit onderdeel richt zich op het toepassen van ACT in teams, groepen en systemen, waardoor je de impact van jouw werk kunt vergroten door betere samenwerking en teamdynamiek.

  • Leer door Ervaring: Onze interactieve methodes, waaronder rollenspellen en kleine groepsactiviteiten, zorgen voor een diepe en persoonlijke leerervaring.

Nieuwsgierig? Neem de stap en schrijf je in! Leer dansen in het Hexaflex en transformeer jouw professionele aanpak.

Wat is de ACT Matrix?

De ACT Matrix is een hulpmiddel dat is ontwikkeld door Dr. Kevin Polk en is bedoeld om cliënten en therapeuten te helpen bij het visualiseren en begrijpen van de kernprocessen van ACT.

De matrix bestaat uit twee assen die vier kwadranten vormen:

Horizontale as: deze as vertegenwoordigt de onderscheiding tussen innerlijke (mentale) ervaringen, het gedrag in jouw binnenwereld, en uiterlijk (direct waarneembaar) gedrag.

Aan de linkerkant staan de innerlijke ervaringen zoals gedachten, gevoelens en herinneringen. Aan de rechterkant staan waarneembaar gedrag en acties.

Verticale as: Deze as onderscheidt wat voor de persoon belangrijk is (waarden) van wat hen weghoudt van deze waarden.

Aan de bovenkant staan waarden en toegewijde acties. Aan de onderkant staan hindernissen zoals vermijdingsgedrag of gedachten die iemand afleiden van zijn of haar waarden.


De ACT Matrix wordt gebruikt om:

Cliënten te helpen hun gedrag te begrijpen in de context van hun waarden.

Het verschil te laten zien tussen handelen op basis van waarden en handelen op basis van vermijding of reactie op interne ervaringen.
Een duidelijk pad te bieden voor het nemen van toegewijde acties die in overeenstemming zijn met persoonlijke waarden.

De matrix is een effectief hulpmiddel voor zowel individuele therapie als groepstherapie, en kan ook in andere contexten zoals organisaties of teams worden gebruikt. Het helpt mensen om hun gedrag en keuzes te kaderen in een groter geheel van persoonlijke waarden en doelen.

Wat is ACT Prosocial?

ACT Prosocial combineert de krachtige principes van ACT met het streven naar sociale betrokkenheid en het creëren van een positieve invloed in de gemeenschap. Het is een innovatieve benadering die ons leert hoe we, als individuen en als groepen, op een dieper niveau contact kunnen maken met anderen en tegelijkertijd een blijvende impact kunnen hebben op de maatschappij waarin we leven.

De kern van ACT Prosocial ligt in het verbeteren van groepsprocessen en samenwerking, met de volgende hoofddoelen:

Empathie Vergroten: Ontwikkel de vaardigheden om jezelf in de schoenen van anderen te plaatsen en begrip te tonen voor hun perspectieven en behoeften.

Conflicten Oplossen: Leer hoe je op een constructieve manier conflicten kunt benaderen en oplossen, waardoor relaties sterker worden.

Samenwerken met Compassie en Acceptatie: Ontdek hoe je samen met anderen kunt werken aan gedeelde doelen, terwijl je de diversiteit en individualiteit van ieder lid respecteert.

Leiderschap Ontwikkelen: Ontwikkel leiderschapsvaardigheden die je in staat stellen om anderen te inspireren en te leiden in het streven naar positieve verandering.

Of je nu een professional bent die op zoek is naar nieuwe methoden om effectief met anderen te werken, of gewoon geïnteresseerd bent in het creëren van positieve verandering in jouw gemeenschap, ACT Prosocial biedt jou de sleutels tot succes.

Sluit je aan bij de beweging die mensen samenbrengt om de wereld een betere plek te maken. Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een meer verbonden en compassievolle wereld. Samen kunnen we de kracht van ACT Prosocial inzetten om blijvende en positieve verandering te realiseren.

Praktische info

Boekentips:

-Loskomen als je vastzit in ACT van Russ Harris
-ACT met Hoofd en Hart van Lieve Bruyninx, Roy Thewissen e.v.
-The Heart of ACT van Robin Walser
-Prosocial van Jenny Blaauwbroek en Matthijs Steeneveld